W Delikatesach FRAC mamy zawsze świeże mięso!




Delikatesy FRAC proponują dwa rodzaje produktów mięsnych: mięso pochodzące z własnego rozbioru i mięso z zakładów mięsnych. Jak je rozróżnić i które wybrać? Stoiska mięsne we wszystkich Delikatesach FRAC zostały zmodernizowane i zaopatrzone w specjalne tabliczki, informujące o pochodzeniu wyrobów mięsnych. Dzięki przymocowanym do produktu metkom z napisem: „MIĘSO EXTRA WŁASNY ROZBIÓR” klient ma pewność, że kupił mięso z naszego rozbioru, a nie z zakładów mięsnych.

Najlepsi, sprawdzeni producenci

Producenci, dostarczający mięso do Delikatesów FRAC, są weryfikowani pod kątem jakości i świeżości surowca. Sprawdzane są warunki chowu, uboju, transportu półtusz. Są to dostawcy, którzy spełniają wysokie wymagania. Inni zostają natychmiast zdyskwalifikowani! Zamówione półtusze dostarczane są w specjalnie dostosowanych samochodach – chłodniach, posiadających monitoring temperatur, który zapewnia przewóz towaru w optymalnych warunkach. Po przybyciu transportu przeprowadzana jest kontrola sanitarno-higieniczna oraz kontrola temperatur – w samochodzie i we wnętrzu półtusz (nie może przekraczać 3 stopni). Zachowanie tzw. „łańcucha chłodniczego”, czyli niezmienność warunków, w jakich znajduje się produkt, jest gwarancją, że zrobiliśmy wszystko w celu zapewnienia naszym klientom bezpiecznego produktu. Jako jedni z trzech zakładów na Podkarpaciu działamy w oparciu o najnowsze unijne przepisy. Sprawdzone mięso trafia do nowoczesnego zakładu rozbioru, spełniającego wszelkie sanitarne wymogi – mówi Jacek Kałkun, dyrektor do spraw zakupu i kontroli jakości mięsa w Delikatesach FRAC.

Świeżość i jakość, bez środków konserwujących.

Wykwalifikowani pracownicy dzielą półtusze na elementy kulinarne, które można kupić w sklepach należących do Delikatesów FRAC. Codzienne dostawy i nocny rozbiór mięsa dają możliwość dostarczania do sklepów tylko świeżego mięsa. Następnego dnia, przed otwarciem sklepu na półki trafia mięso pochodzące już z kolejnego, nocnego rozbioru. - Dla nas najważniejsze są świeżość i jakość mięsa. Dzięki własnemu rozbiorowi osiągamy rewelacyjny smak, a do rąk klientów trafia najwyższej jakości, wyselekcjonowany, poddany dokładnej obróbce produkt. Mięso z własnego rozbioru to naturalny produkt, który nie zawiera środków konserwujących ani nastrzyku solanki, w skład której mogą wchodzić niebezpieczne „polepszacze” – mówi Jacek Kałkun.

Drób – zawsze świeży - Podobnie, jak z półtuszami wieprzowymi, postępujemy z tuszkami drobiowymi. W tym przypadku również prowadzimy własny rozbiór – dodaje Jacek Kałkun. Tuszki w całości dostarczane są specjalnym transportem prosto od producenta w temperaturze nie wyższej niż 3 stopnie. Rozbiór odbywa się w całości na miejscu, na podobnych zasadach, jak dzieje się z półtuszami wieprzowymi. Następuje podział na podstawowe elementy – filety, nogi lub ćwiartki, skrzydełka i porcje rosołowe. Gotowe elementy są natychmiast zasypywane lodem, który pozwala utrzymać właściwą temperaturę i tak zabezpieczone trafiają prosto do rąk klienta. Tusze przyjeżdżają w transportach do zakładu rozbioru codziennie, po nocnym rozbiorze trafiają bezpośrednio do sklepów przed ich otwarciem.


Mięso z zakładów mięsnych

W ofercie handlowej Delikatesów jest również mięso, dostarczane z zakładów mięsnych. To mięso wytwarzane jest w przemysłowych zakładach mięsnych i charakteryzuje się nieco inną obróbką oraz walorami smakowymi, spowodowanymi dodatkiem specjalnych środków konserwujących. Mięso produkowane w dużych zakładach mięsnych ze względu na swój charakter podczas pieczenia lub gotowania traci więcej na wadze, niż mięso z własnego rozbioru.

- Koszt wytworzenia takiego produktu jest znacznie niższy niż koszt pozyskiwanego przez własny rozbiór mięsa, dzięki czemu możemy go oferować naszym klientom w bardzo dobrej, konkurencyjnej cenie rynkowej – wyjaśnia dyrektor do spraw zakupu mięsa.

Jest to również mięso o wysokiej jakości, dokładnie sprawdzone pod względem świeżości, dostarczane ze znanych nam źródeł. Zarówno w przypadku mięsa z własnego rozbioru, jak i mięsa z zakładów mięsnych są to zawsze producenci, a nie hurtownie, dzięki czemu produkt bezpośrednio od producenta trafia do rąk klienta.

Klient Delikatesów Frac ma więc do wyboru mięso z własnego rozbioru – wysokiej jakości i zawsze świeże oraz mięso z zakładów mięsnych – świeże i w atrakcyjnej cenie.