RYBY


Od niepamiętnych czasów wędzenie jest znane jako doskonały sposób utrwalania i uszlachetniania ryb, dzięki temu uzyskują one specyficzny zapach, smak i barwę.
Wędzenie polega na nasyceniu ryby składnikami dymu drzewnego, usunięciu części wody i spowodowaniu zmian w białkach, dzięki którym ryba będzie nadawała się do spożycia bez dodatkowej obróbki kulinarnej. Uwędzona ryba zmienia swoje zabarwienie, smak i zapach. Na jej powierzchni tworzy się podsuszona skórka, utrudniająca dostęp drobnoustrojów do głębszych warstw mięsa i zapewnia jej soczystość. W zależności od temperatury dymu i czasu trwania wędzenia rozróżniamy wędzenie na gorąco lub w zimnym dymie.
Do wędzenia nadają się tak tłuste, jak i chude ryby. Można je wędzić w całości, jako tusze bez głów po odfiletowaniu lub w dzwonkach. Aby uzyskać najbardziej aromatyczne i apetyczne ryby, do wędzenia używa się drewna drzew liściastych, a dodatkowo wrzuca się do ognia dodatki, które wzmagają zapach i smak – np.: liście laurowe czy ziele angielskie.
Chcąc zaoferować Państwu wyłącznie sprawdzone i najwyższej jakości ryby, jako jedyni w regionie zamawiamy i sprowadzamy je bezpośrednio po produkcji do swoich sklepów w najlepszej w Polsce wędzarni nad Bałtykiem.
Świeżutkie ryby przywozimy własnym transportem w każdy wtorek i dostępne są tylko od środy do soboty. Rezygnując z handlu rybami w pozostałe dni mamy pewność, że sprowadzane na specjalne zamówienie Delikatesów FRAC produkty zadowolą, swoją jakością i świeżością najbardziej wymagającego Klienta.


Najczęściej wybierane: