DORADA

Lekka i pyszna ryba, którą można przygotować w niezwykle prosty sposób. Jest bardzo zdrowa. Ma fantastyczne w smaku, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach mięso oraz łatwe do oddzielenia ości, dzięki czemu podczas jedzenia skupiamy się głównie na jej doskonałych walorach smakowych. Podczas przygotowania nie należy przesadzać z przyprawami. Wystarczy odrobina soku z cytryny, aromatyczne zioła i czosnek oraz świeżo mielony pieprz, aby wydobyć z niej to, co najlepsze. Do tego kilka kropel dobrej jakości oliwy, kilka pieczonych ziemniaków, lekka sałata i uczta dla całej rodziny gotowa.
Przepis 1:

Składniki:
Dorada 1szt.
Masło 20g
Oliwa
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn

Sposób wykonania:
Doradę oczyść i dobrze umyj. Zewnętrzną część posyp solą, pieprzem i rozmarynem, a wewnętrzną natrzyj masłem. Następnie rybę zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 30 minut. Czosnek drobno skrój w kostkę. Kiedy ryba się upiecze przełóż ją na talerz, posyp skrojonym czosnkiem i polej dobrej jakości oliwą.

Przepis 2:

Składniki:
Dorada 1szt
Masło 20g
Oliwa
Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koper, sok z cytryny

Sposób wykonania:
Doradę oczyść i dobrze umyj. Zewnętrzną część posyp solą i pieprzem, a w środek włóż koper, natkę pietruszki i masło. Następnie rybę zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 30 minut. Po upieczeniu rybę polej sokiem z cytryny i dobrej jakości oliwą.

Przepis 3:

Składniki:
Dorada 1szt
Ogórek świeży 100g
Płatki migdałowe 60g
Masło 20g
Przyprawy: sól, pieprz młotkowy, natka pietruszki, koper, sok z cytryny

Sposób wykonania:
Doradę oczyść i dobrze umyj. Przypraw ją solą i pieprzem. Środek natrzyj masłem i wypełnij natką pietruszki, koprem oraz skrop sokiem z cytryny. Następnie rybę zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 30 minut. Obierz ogórka, usuń z niego pestki i skrój go w cieniutkie półćwiartki. Migdały podpraż na rozgrzanej, suchej patelni, następnie dodaj skrojonego ogórka i dopraw do smaku. Doradę serwuj wykładając ją na wyprażonych płatkach migdałów z ogórkiem.

Przepis 4:

Składniki:
Dorada 3 szt.
Świeża bazylia
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Przyprawy: sól, pieprz

Sos :
Śmietana 150ml
Chrzan tarty 4 łyżeczki
Kapary 2 łyżki

Sposób wykonania:
Dorady umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj je dokładnie z każdej strony oliwą z oliwek, wyciśniętym czosnkiem i oprósz solą oraz pieprzem. Środek ryb wypełnij świeżymi listkami bazylii. Tak przygotowane dorady włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piecz przez ok. 30 minut. Przed podaniem ryb polej je sosem ze śmietany z chrzanem i kaparami.